Meteen naar de inhoud

Home / Zwangerschap /

Erkenning

Erkenning

Iemand die niet getrouwd is met de moeder van een kind kan toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt erkenning genoemd. Het kind kan ook al erkend worden voordat het geboren is. Dit wordt het erkennen van het ongeboren kind genoemd.

Verwacht je een kind en ben je niet met je partner getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan moet de vader het kind eerst erkennen om het juridisch ouderschap te krijgen. Ook kan elke vrouw (duomoeder) het kind van de moeder (uit wie het kind is geboren) erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de erkenning door een man. Erkenning is dus ook mogelijk voor de geboorte. Ook het kind dat uit een huwelijk van twee vrouwen wordt geboren kan voor de geboorte worden erkend. In dat geval hoeft de duomoeder geen donorverklaring te tonen.

In principe kan iedere Nederlandse man een kind erkennen. De erkenning moet voor elk volgend kind apart worden opgesteld. Erkenning van een (ongeboren) kind gaat uitsluitend op afspraak. Je kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken met één van de medewerkers van de afdeling Burgerlijke Stand. Voor Alkmaar e.o. bel 14072 of vind meer informatie op de website van Gemeente Alkmaar of je eigen gemeente.