Ga naar de inhoud

Home / Kraamtijd /

Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het geven van de borst heeft zowel voordelen voor moeder als voor kind. Het draagt bij aan de ontwikkeling van je baby en aan zowel jouw gezondheid als die van je baby. Wij begeleiden je in het maken van de keuze tussen borst- en kunstvoeding. Welke keuze je ook maakt: wij respecteren deze. 

Als je kiest voor borstvoeding, kun je een cursus of voorlichting volgen. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt onder andere stilgestaan bij de voordelen, voedingshoudingen, het aantal voedingen, kolven, opstartproblemen en nog veel meer. De GGD Hollands Noorden organiseert informatieavonden over borstvoeding.

Als je baby geboren is, stimuleert de verloskundige het contact tussen moeder en kind. Als je borstvoeding wilt geven, helpen wij en de kraamverzorgster je op weg. De baby gaat dan meestal meteen “uit de buik op de buik”: na de bevalling komt je baby rustig op je buik te liggen. Sommige baby’s zoeken zelf de tepel op; andere hebben hier wat hulp bij nodig. Samen met de kraamverzorgster zien wij de eerste week na de bevalling erop toe dat de borstvoeding goed verloopt.

Bij problemen of specifieke zorg (de baby “hapt” bijvoorbeeld niet goed) kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. De meeste verzekeraars vergoeden de hulp van een lactatiekundige, een deskundige op borstvoedingsgebied. Check voor de zekerheid de polisvoorwaarden. Bij sommige kraamorganisaties zijn ook lactatiekundigen in dienst.

Nuttige adressen:

Bij borstvoedingorganisatie La Leche League  en ook op de website borstvoeding.com vind je veel informatie. Kijk ook eens op Zorgwijzer.nl