Ga naar de inhoud

Home /

Miskraam

Wat is een miskraam?
Als een zwangerschap voor de 16de week eindigt en het vruchtje spontaan wordt uitgedreven spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Ook kan het gebeuren dat er bij de termijnecho gezien wordt dat het vruchtje niet aangelegd is of niet meer leeft. Dan spreken we over een “missed abortion”.

Als je denkt dat je misschien een miskraam hebt of krijgt, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken dan met jou waar je op moet letten, maken eventueel een afspraak voor een echo, bespreken je gevoel en maken samen met jou en je partner een vervolgplan.

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam. In de leeftijdsgroep tussen de 35 en 40 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 20%.

Symptomen en verloop miskraam
Krampende pijn in de onderbuik, als een flinke menstruatiepijn en ruim helderrood bloedverlies. De pijn kan uitstralen naar de rug en bovenbenen. Zeker niet elke buikpijn of elk bloedverlies betekent dat je een miskraam krijgt. Kijk hier voor meer informatie over bloedverlies.

Bel ons bij klachten of ongerustheid gewoon! 06-13329549

De hoeveelheid vaginaal bloedverlies is verschillend. Vaak is het veel meer bloedverlies dan een menstruatie. Het is o.a. afhankelijk van de zwangerschapsduur: hoe verder de zwangerschapsduur, hoe heftiger het bloedverlies. Het gaat regelmatig samen met het verlies van bloedstolsels, die donkerrood van kleur en glad van vorm zijn.

Het bloedverlies en de buikpijn kunnen enkele uren heftig zijn, maar moeten daarna afnemen. Na zo’n tien dagen moet het bloedverlies helemaal over zijn. 

Meestal verloopt een miskraam spontaan en zonder  complicaties, zodat medisch ingrijpen niet nodig is. Een enkele keer stopt het bloeden niet vanzelf en is de miskraam mogelijk niet compleet. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog.

Wanneer op de echo een niet vitale zwangerschap is gezien, maar de miskraam niet spontaan op gang komt, word je ook verwezen naar de gynaecoloog. De vervolgopties voor verdere behandeling worden met je besproken.

Oorzaak van een miskraam
Een miskraam kun je niet voorkomen. Het gebeurt niet doordat je misschien ongezond geleefd hebt op het moment van de bevruchting of doordat je net gemeenschap hebt gehad. In 90% van de miskramen is een aanlegstoornis de oorzaak. Dit kan een fout zijn in de celdelingen, maar ook bijvoorbeeld een chromosomenafwijking. Er treedt dan een natuurlijk afstotingsmechanisme op: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Meestal gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen. Het heeft dus vrijwel nooit gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Het kan even duren voordat de menstruatiecyclus zich hersteld heeft.

Verwerking
Na een miskraam heb je vaak ook tijd nodig om emotioneel te herstellen. Het verlies kan voor jou en je partner diepgaand zijn. Verdrietige gevoelens zijn het meest intens de eerste vier a zes weken en verdwijnen meestal bij drie à vier maanden. Maar het kan ook langer duren. Naast verdriet kun je boosheid, schuld, ongeloof, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen ervaren. Deze gevoelens komen zeker in het begin voor en zijn heel begrijpelijk. Ze hoeven niet te worden ontkend of weggestopt. Probeer er over te praten met je partner, huisarts, familie of met ons. Of schrijf je gevoelens op. De rouwverwerking van vrouwen en mannen verloopt vaak verschillend. 

De vraag waarom je dit is overkomen en waarom het misging kan je bezighouden. Een gezondere leefwijze, minder stress of meer rust hadden het niet kunnen voorkomen, wel is het zo dat roken en alcohol de kans op een miskraam verhogen. Als je wilt, kun je een afspraak met ons maken voor een nagesprek.

Weer zwanger
Bij een zwangerschap na een miskraam is er geen reden om in het ziekenhuis onder controle te zijn. Je mag je gewoon weer aanmelden bij de verloskundige. De eerste periode zal extra spannend zijn. Je weet dan immers nog niet of het dit keer wèl goed zal gaan. Er is dan de mogelijkheid om eerder een echo te maken. Dit kan vanaf ongeveer 8 weken. Vóór deze tijd heeft een echo nog geen zin, omdat er dan nog niet altijd hartactie aanwezig is en daaraan bepaald wordt of het een intacte zwangerschap is.