Ga naar de inhoud

Home /

Vragen

Vind het antwoord op jouw vraag!

Hieronder staan veel gestelde vragen met hun bijbehorende antwoorden.
Mocht je vraag er niet bij staan, vraag er dan naar tijdens een spreekuur of mail de vraag naar ons. Voor dringende vragen kun je altijd bellen. 

Door harde ontlasting en hard persen, ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door 2 liter water te drinken per dag. Eet laxerende voeding, bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, dadels, peulvruchten, gedroogde en geweekte zuidvruchten (pruimen), vers fruit en groenten. Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houd de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heb je hier last van vertel het dan. Wij kunnen eventueel medicijnen voorschrijven.

Het veiligst is om als je zwanger bent helemaal geen alcohol te drinken. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, des te groter zijn de risico’s. Veel mensen denken dat een enkel glas alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. De enige veilige keuze is om volledig alcoholvrij je zwangerschap te doorlopen.

Als je medicijnen gebruikt is het verstandig om je apotheek van je zwangerschap op de hoogte te brengen. Geneesmiddelen komen in het bloed en via het bloed ook in de moederkoek. Op die manier kunnen ze schade toebrengen aan het kindje. Informeer bij de eigen apotheek.

Nee, autogordels moeten ook door zwangeren gewoon gedragen worden. De heupgordel kun je onder je buik langs doen. Het is een fabel dat je alleen de schoudergordel mag dragen in de zwangerschap. Dit is bij een botsing levensgevaarlijk.

Natuurlijk is het ook mogelijk om in bad te bevallen. Het is dan wel noodzakelijk dat je een geschikt (groot) bad hebt of dat je een bad huurt speciaal voor de bevalling. Het is wel verstandig om een bed in de buurt te hebben voor als het niet lukt of niet goed voelt in bad. Wij begeleiden regelmatig bevallingen in bad. Hierbij stropen we de mouwen op en blijven op de 

Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap voorkomen, maar is het frequentst aan het begin. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun.

Nee, als je bed al een hoogte van 70 cm. heeft, is verdere verhoging niet nodig. Is je bed lager, dan moet je minstens drie weken voor de uitgerekende datum je bed op hoogte brengen. Dit kan met bedklossen die je kunt lenen bij de Evean leefwinkel.

 

Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren van het bekken slapper. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. Eventueel kan oefentherapie of massage verlichting geven.

 

Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is erge buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande klachten niet op je van toepassing zijn. Wanneer je wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of je een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een antibioticum kuur. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang als de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink extra water. Laat de urine controleren als je klaar bent met de kuur om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

 

Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is allemaal normaal. De baby wordt steeds groter en het lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te blijven werken. Rust is belangrijk. Een hoge bloeddruk kan echter leiden tot zwangerschapsvergiftiging. In het algemeen geeft hoge bloeddruk geen klachten.Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd en dat je eventuele adviezen van ons opvolgt.

 

Door het hormoon progesteron worden de bloedvaten dunner, bovendien wordt alles beter doorbloedt als je zwanger bent. Dit zorgt er ook voor dat je sneller een bloedneus kunt krijgen of dat je tandvlees makkelijker kan bloeden. Let wel op of je geen tandvleesontsteking hebt.

 

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. In de helft van het aantal keren dat er bloedverlies optreedt in het begin van de zwangerschap is er sprake van een miskraam. Hierbij wordt het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder gedreven, gepaard gaande met krampende pijn (vergelijkbaar met menstruatie of weeën) en helder rood bloedverlies. Andere oorzaken kunnen zijn een afwijking aan de baarmoedermond of (zeer zelden) een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vaak blijft de oorzaak onbekend en heeft het geen betekenis voor de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aangemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cup maten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen.

 

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel zwangere vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar je last van hebt. Soms helpt het als je melkproducten of rauwe havervlokken eet. Er zijn een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur die ook tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden waaronder Rennies® en Antagel®.

 

Zwangerschap, bevalling en moederschap zijn hele ingrijpende veranderingen in het leven van een vrouw. Toch ervaren lang niet alle vrouwen dit als een prachtige periode in hun leven. Er gebeurt iets dat nieuw is, waarover je maar weinig controle hebt, en waar je je heel verantwoordelijk over voelt. Daarbij is er invloed vanuit de buitenwereld (familie, vrienden, collegae, kennissen en toevallige passanten) in de vorm van goed bedoelde opmerkingen en adviezen. Dit alles kan het leven van een vrouw behoorlijk in de war brengen en lang niet alle vrouwen weten zich staande te houden in deze draaikolk van ontwikkelingen!
Hier kan verloskundige coaching helpen.
Voor online coaching: https://momup.nl

Indalen is het moment waarop de baby met het ‘voorliggend deel’ (meestal het hoofdje, maar soms ook de stuit) in je bekken zakt. De meeste baby’s dalen vanaf de 30e week van de zwangerschap in. Veel aanstaande moeders zijn bang dat dit te vroeg is, omdat zij denken dat de baby dan ook eerder geboren wordt. Dit is echter niet het geval. Het moment van indalen zegt niets over het tijdstip van de geboorte.

Het indalen van je kind heeft voordelen. De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel ‘om de as draaien’ en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.
Wanneer de vliezen breken, wordt het bekken goed door het hoofd afgesloten en is het niet mogelijk dat de navelstreng uitzakt.
Hoe dieper je kind is ingedaald, hoe korter de weg die hij nog moet afleggen tijdens het persen.
Er zijn ook nadelen. Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indalingsweeën) .
Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te ‘waggelen’.
Als je niet je eerste kind krijgt heb je soms het gevoel dat het hoofdje van je kind ’tussen je knieen hangt’, ofwel heel diep zit. Dit heeft niet zozeer te maken met de indaling, alswel met het verslappen van de bekkenbodemspieren. Voordeel hiervan is, dat het persen bij een tweede of volgende bevalling ook gemiddeld maar 10 minuten duurt!
Zelf voel je meestal niet of je kindje is ingedaald. Er wordt bij de controles door de verloskundige naar gevoeld.

Indalingsweeën kunnen soms al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze pas vanaf 34/35 weken. De baby is dan bezig met de indaling in je bekken en dat gaat meestal gepaard met extra harde buiken of een menstruatiegevoel in je onderbuik.

Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt. Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden. Warmte (douche, bad, kruik) geeft vaak verlichting, dit werkt vaak ontspannend.

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt.
  • Lage bloedsuikers. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker wat te eten. Als je dit niet doet kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg.
  • Rugligging. Wanneer je op je rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggenwervel dichtdrukken, hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort bij jou waardoor je duizelig wordt.
  • Bloedarmoede (een laag Hb-gehalte).

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. Lees wat je beter niet kunt nemen tijdens de zwangerschap én hoe je veilig omgaat met je eten. Ook kun je hier de app GezondGroeien downloaden.
Als je zwanger bent kun je beter niet zelfstandig aan een vermageringsdieet beginnen. Voor advies kun je het best contact opnemen met een dietist.

Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor je baby kan dit geen kwaad. Deze wordt niet ziek. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt, neem dan 500 mg paracetamol in. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met je huisarts.

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is. Ook kan het gebeuren dat je last hebt van haaruitval. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

 

Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd, omdat ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken zijn vaak een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.

 

Het hart moet in de zwangerschap veel meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast. Als je geen hartpatiënt bent, kan je lichaam dit allemaal prima aan. Tip: Als je last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.

 

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier van de blaas is verslapt door het zwangerschapshormoon en, later in de zwangerschap, doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken.

 

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. Afvalstoffen worden daardoor minder goed afgevoerd en kunnen in de huid terecht komen. Dit veroorzaakt jeuk. Het is verstandig om veel te drinken. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met menthol. De jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is.

 

Als je voor het eerst zwanger bent voel je het eerste leven gemiddeld tussen de 20 en 24 weken. Bij volgende zwangerschappen is het vaak iets eerder omdat je dan weet wat je moet voelen en je baarmoederwand slapper is. Het eerste leven wordt vaak omschreven als een luchtbelletje of een vlinder die door je buik kriebelt. Je partner moet helaas langer wachten voordat hij de baby kan voelen. Dat is gemiddeld bij 24 weken. De frequentie en de intensiteit van de bewegingen die je voelt hangt af van de activiteit en ligging van je baby en van de ligging van de moederkoek. Pas na 28 weken moet je de baby elke dag voelen. 

 

De Kinkhoest vaccinatie kun je tegen betaling (ongeveer 40 euro) bij de GGD halen. Meer informatie vind je hier.

 

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van je rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug wordt hierdoor overbelast en je krijgt lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding. Eventueel kan fysiotherapie of Mensendiecktherapie uitkomst bieden.

 

Ook tijdens de zwangerschap is massage mogelijk, hoewel hier een aantal extra regels voor zijn. Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap is het aan te raden om geen gebruik te maken van massage.

Zwangerschap is een unieke tijd. In een relatief korte periode verandert er heel veel in je lichaam. Al die veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe wordt of last krijgt van zwangerschapskwaaltjes, slapeloosheid, pijn in je rug, nek en bekken. Tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen je soms emotioneel in de war brengen.

Zwangerschapsmassage kan bij alle veranderingen en ongemakken fysiek en gevoelsmatig ondersteunend zijn. Want naast het feit dat zwangerschapsmassage heilzaam kan zijn om aanwezige klachten te verlichten; is het ook een tijd van ultieme ontspanning en verwennerij. Door de rust tijdens de massage heb je even de tijd om stil te staan bij alle veranderingen van je lichaam.

Voor een massage kun je bijvoorbeeld terecht bij Linking Beauty.

Vroeg in de zwangerschap kunt je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt. (HCG hormoon) De misselijkheid kan blijven aanhouden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HCG hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je ’s ochtends wakker wordt, voor het opstaan, een cracker, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk. Mochten de klachten behoorlijk hevig zijn dan bestaat er een zetpil die de symtomen dempt. Als je echt niets meer binnen houdt dan kan het soms zijn dat je tijdelijk wordt opgenomen in het ziekenhuis. We spreken dan van hyperemesis gravidarum wat ernstige braakverschijnselen in de zwangerschap betekent.

Meer informatie over hyperemesis gravidarum vindt je hier.

Door het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambot naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie. Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als je geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.

 

Vaker plassen dan je normaal gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het zijn vaak kleine plasjes. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de boosdoener. Tegen het einde van de zwangerschap is het de baarmoeder die op je blaas drukt. Jammergenoeg is hier niets aan te doen. Let echter wel op of je geen pijn bij of na het plassen hebt. Dit zou kunnen duiden op een blaasontsteking. Laat bij twijfel de urine even nakijken bij de huisarts.

 

Ben je zwanger en wil je een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas eventueel je reisplannen aan. 

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam: de weerstand is verminderd. Dit geeft een verhoogd risico op (gecompliceerde) infecties. De kans op medische hulp is dan groter. De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: vierde tot en met zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is dan het kleinst.

Wil je vliegen? Meld bij het boeken van je vliegtickets wel dat je zwanger bent. Vooral de eerste 28 weken van je zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Daarna vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op staat. Die verklaring moet getekend zijn door ons en mag niet ouder zijn dan vijf dagen.

Er wordt aangeraden om niet na de 36ste week te vliegen. Je riskeert dan namelijk een bevalling in de lucht. Veel vliegmaatschappijen laten daarom geen hoogzwangere vrouwen toe. Een zwangerschapsverklaring is altijd handig om bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.

Meer informatie vind je in de folder Zwanger en reizen.

Bij vrouwen met rhesus D negatief bloed wordt extra bloedonderzoek gedaan. In de 27e week wordt in jouw bloed de bloedgroep van je kindje bepaald. Als blijkt dat je kindje ook rhesus D negatief is, dan hoeft er verder niets te gebeuren. Is echter de bloedgroep van je kind D positief dan krijg je van ons in week 30 een prik in je been of in je bil met anti D. Na de bevalling wordt deze prik herhaald. Meer informatie

 

Zowel tijdens als na de zwangerschap is roken heel schadelijk voor je kind. Roken tijdens de zwangerschap belemmert de groei van de baby en beïnvloedt wellicht ook zijn intelligentie nadelig. Bovendien verhoogt het de kans op een miskraam. Het roken van sigaretten zorgt ervoor dat het lichaam van moeder en baby veelvuldig wordt blootgesteld aan de giftige en kankerverwekkende stoffen. Een zwangere vrouw die dagelijks twintig sigaretten rookt, ademt dit mengsel gedurende de negen maanden zwangerschap ongeveer 11.000 keer in, terwijl ze ongeveer tien procent van haar dag rokend doorbrengt.

 

Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om voor het eerst naar de sauna tijdens zwangerschap te gaan. Je lichaam krijgt het dan te zwaar: het moet omgaan met je zwangerschap én wennen aan de sauna. Dat is te veel van het goede.
Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

– Ga het liefst niet in de eerste 3 maanden
– Blijf niet te lang (maximaal 10 minuten) in het ‘zweethok’
– Liever geen infrarood sauna
– Liever niet onder de zonnebank

Het risico is namelijk dat je eigen lichaamstemperatuur teveel stijgt, er ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Luister naar je lichaam, bij klachten altijd stoppen.

Na het lezen van alle waarschuwingen zou je je bijna afvragen waarom je überhaupt nog naar de sauna zou gaan als je zwanger bent. Toch zijn er zeker voordelen. Je verliest in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat je teveel vocht vasthoudt. Ook is een saunabezoek goed voor je bloedsomloop en natuurlijk kun je er heerlijk ontspannen.

Veel zwangere klagen over slapende handen en soms tintelingen in hand of onderarm. Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de pols, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorheen lopen. Ook al hou je geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken. Veel vrouwen klagen ook over verminderde kracht in de hand. Het kan helpen wanneer je ’s nachts slaapt met skatehandschoenen aan, zodat het tunneltje in de onderarm niet wordt afgekneld.

 

De slijmprop is een klodder helder slijm met soms een beetje bloed erin. Je kunt deze zomaar verliezen. Het is geen teken dat de bevalling gaat beginnen. Het kan zelfs zo zijn dat de bevalling nog een aantal weken op zich laat wachten. De slijmprop wordt steeds weer opnieuw aangemaakt.

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen, omdat door de hormonen de wanden van de bloedvaten slapper worden. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden. Draag in elk geval geen knellende kousen of andere knellende kleding. Zorg ervoor dat je niet te lang staat of zit. Plaats het voeteneind van uw bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras. In ernstige gevallen kun je bij het flebologisch centrum steunkousen aan laten meten.

 

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Het ontstaat meestal aan het einde van de nacht. Probeer op je zij te gaan liggen. Neem wisselbaden en laat je partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

 

Wanneer je buiten de zwangerschap nooit sport, is het niet zo verstandig er in de zwangerschap mee te beginnen. Als je gewend bent te sporten kun je gewoon doorgaan met trainen. Het is wel verstandig om je tempo wat aan te passen. Train niet te lang en te intensief. Als je het erg warm krijgt loopt je lichaamstemperatuur op en daar kan je baby last van hebben. Houdt er verder rekening mee dat je steeds zwaarder wordt en dat je je buik ook mee moet dragen. Dit kan ervoor zorgen dat het sporten wat moeizamer gaat. Fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten om te doen. Je hoeft je eigen gewicht niet te dragen. Sporten die je beter kunt laten zijn balsporten, avontuursporten (bunjeejumpen of parachutespringen), vechtsporten, diepzeeduiken en sporten waarbij je vaak valt.

 

Een kind dat tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofd, omlaag ligt wordt een stuitligging genoemd. Meestal is onbekend waarom een kind in stuit ligt. Tot de 35e week mag dit gewoon. Vanaf de 37e week wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner. Een kind in stuitligging kan gewoon vaginaal geboren worden waarbij de billen of voetjes als eerste worden geboren. Ook kan een kind in stuitligging door middel van een keizersnede worden geboren. Door met de handen het kindje rustig te helpen bij het koppeltje duikelen, kan tijdens de zwangerschap de stuitligging soms gedraaid worden naar alsnog een hoofdligging. Dit wordt uitwendige versie genoemd.We zullen je hiervoor doorverwijzen naar het ziekenhuis. Heb je het idee dat je kindje met het hoofd tegen je ribben ligt, vertel het dan aan ons. Bij 35/36 weken kijken we tijdens het spreekuur even met de echo hoe je kindje ligt.

 

Er zijn verschillende instanties waar je als jonge moeder voor ondersteuning terecht kan. Kijk eens op deze websites: FIOMtienermoeders.

 

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je de eerste drie maanden van de zwangerschap meer moe bent. Het is dus niet vreemd dat je meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid. Blijft u moe, dan kan dit op een gebrek aan ijzer duiden. Tijdens de eerste afspraak vragen we je bloed te laten afnemen. Wij laten dan ook jouw ijzergehalte bepalen. Bij een ijzertekort krijg je ijzertabletten voorgeschreven.

 

De meeste zwangeren vertellen het nieuws wanneer er meer ‘zekerheid’ is. Vroeger hield men de ‘veilige’ grens van 12 weken aan. Maar tegenwoordig met de vroege echo’s kun je al vanaf 8 weken zien of het hartje klopt. Wanneer het hartje klopt is het risico op het krijgen van een miskraam erg klein. Je kunt het je omgeving vertellen wanneer jij jezelf daar prettig bij voelt. Wil je het al vroeg delen met anderen, dan is daar niets op tegen.

 

Vitaminetabletten ofwel vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Als je gezond en gevarieerd eet heb je dus geen multivitaminen nodig. Sommige preparaten die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. 

Wel wordt het slikken van foliumzuur en in sommige gevallen vitamine D aangeraden.

 

Om de kans op neuraalbuisdefecten, ofwel een open ruggetje of een open verhemelte, vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken wordt wel sterk aangeraden extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans hierop. De neurale buis is bij een ongeboren kind het begin van het ruggenmerg en de hersenen en wordt al vroeg in de zwangerschap ontwikkeld. 

Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje of een open schedel.

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. In de zwangerschap  heb je extra van deze vitamine nodig. 

Slik elke dag een tablet van 0.5 milligram foliumzuur tot en met de twaalfde week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

 

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Na de geboorte tot en met het vierde jaar heeft je kind ook nog extra vitamine D nodig.

 

Je lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt.

Ook in voeding zit vitamine D, vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas. Het is belangrijk dat je ook voeding neemt waarin vitamine D en calcium zit.

 

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Vooral als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt. Ook als je een donkere huidskleur hebt heb je sneller een tekort aan vitamine D. Je moet dan namelijk veel langer in de zon zijn om voldoende vitamine D aan te maken. 

 

Wanneer je toch vitaminepreparaten wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.

Ja, een beetje vocht vasthouden is normaal in de zwangerschap. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan wijzen op een beginnende zwangerschapsvergiftiging. In dat geval zullen wij de bloeddruk controleren en eventueel ander onderzoek doen. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips om nog meer vocht te voorkomen zijn: veel drinken (bij te weinig drinken houdt het lichaam juist meer vocht vast), het voeteneinde iets verhogen, niet te lang stilstaan. Je zult echter merken dat het vocht pas echt weg gaat als je bevallen bent. Dit kan echter een paar weken duren

 

Er is geen bezwaar tegen vrijen in de zwangerschap. Wel kun je harde buiken krijgen. Vooral als je al eens bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen. Dit komt doordat de baarmoedermond in de zwangerschap sterk doorbloed is en gemakkelijk bloedt. Als je uitgerekend bent, is vrijen één van de weinige bewezen methoden om de bevalling op gang te brengen. Helaas zit hier geen garantie op!

 

Op de website van de FNV vind je op vele vragen het antwoord.

 

Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en of borsten. Voorkomen lukt niet. Crèmes en andere smeerseltjes helpen niet omdat ze niet diep genoeg in de huid doordringen. Mogelijk heeft massage wel enig effect. Na de zwangerschap verdwijnen de striae meestal niet helemaal, maar ze worden wel lichter van kleur.

 

Je kunt van ons een zwangerschapsverklaring krijgen tijdens het spreekuur.