Ga naar de inhoud

Home / Kraamtijd /

Consultatiebureau

Consultatiebureau

Ongeveer twee tot drie weken na de geboorte van de baby, komt de jeugdverpleegkundige van de GGD thuis voor een intakegesprek. Tijdens dit bezoek wordt het dossier aangemaakt voor het consultatiebureau en wordt er kennis gemaakt met de jeugdverpleegkundige die in principe het vaste aanspreekpunt is. Zij zal proberen te antwoorden op eventuele vragen over het kindje. Daarnaast maakt zij de eerste afspraken voor het bezoek aan het consultatiebureau. 

In het algemeen kun je zeggen dat tijdens de bezoeken op het consultatiebureau meegekeken wordt naar een gezonde groei en ontwikkeling van het kind. Je kunt er terecht voor vragen over ontwikkeling,voeding, gezondheid en opvoeding. Ook worden er de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatie programma gegeven. 

De jeugdverpleegkundige vormt een team samen met een assistente en een consultatiebureau arts. Bij een consult wordt je kindje gewogen en gemeten door de assistente, zij maakt tevens de vervolgafspraak. Het eerste consult van je kind, wordt gedaan door de arts. Het volgende door de jeugdverpleegkundige, steeds om en om. Zij werken heel nauw samen.

Soms zijn er veel vragen of zorgen. In dat geval kan de jeugdverpleegkundige een aparte afspraak met je maken. Dit consult wordt vaak thuis gedaan. Naast de bezoeken op het consultatiebureau die op afspraak gaan, kun je zonder afspraak gebruik maken van het inloopspreekuur. Hier kan je kindje worden gewogen en kun je eventuele vragen met de jeugdverpleegkundige bespreken. Ook is er een telefonisch spreekuur tijdens kantoortijden. Elke ouder – kind combinatie is uniek. Dit betekent dat er zo goed mogelijk geprobeerd wordt om  informatie en advies te geven die bij hen past.

Klik hier voor meer informatie over de GGD jeugdgezondheidszorg. 
De GGD jeugdgezondheidszorg is bereikbaar op telefoonnummer 088-0100550.