Ga naar de inhoud

Home / Kraamtijd /

Hielprik en gehoortest

Hielprik & gehoortest

In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van het kindje. Dit wordt thuis afgenomen door een screeningsmedewerkster van de GGD. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. 

De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden. De uitslag is vrijwel altijd binnen vijf weken bekend. Je ontvangt geen bericht als de uitslag goed is.

Door dezelfde screeningsmedewerkster wordt ook tijdens dit bezoek de gehoorscreening gedaan. Met deze gehoortest wordt gemeten of je baby goed genoeg hoort om te leren praten. Voor de test moet het stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het beste als je baby rustig is of slaapt. De screener doet een zacht dopje in het oor van je baby. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat wat het gehoor van je baby meet. Dit duurt een paar minuten en doet geen pijn. De uitslag hoor je direct.