Home / Bevalling /
Plaats van de bevalling
Plaats van de bevalling
In de loop van de zwangerschap of soms pas tijdens de bevalling bepaal je op welke manier en waar je het liefst wilt bevallen. Als de zwangerschap goed verloopt is thuis een goede en veilige plaats om te bevallen. Als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling verwijzen we je tijdig door naar de gynaecoloog. Een andere mogelijkheid is de poliklinische bevalling. Je huurt als het ware een verloskamer in het ziekenhuis, waar wij de bevalling begeleiden. Indien er complicaties optreden verwijzen we je door naar de gynaecoloog.
Thuis bevallen
Bij een thuisbevalling beval je in je eigen omgeving. Dit geeft de minste stress wat bevorderend werkt op de weeën. Het stresshormoon adrenaline werkt namelijk remmend op de weeënkwaliteit. Ook kun je vaak beter ontspannen in je eigen omgeving. Bovendien hoef je niet met weeën de auto in om naar het ziekenhuis te gaan. Een voordeel van het thuis bevallen is dat jij en je kind niet met ziekenhuisbacteriën in aanraking komen.
Wanneer je belt dat de bevalling begonnen is komen we bij je thuis langs om te beoordelen hoe het gaat. Tijdens de thuisbevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster. Wij geven aan wanneer die gebeld moet worden. Samen met de kraamverzorgster zorgen we ervoor dat na de geboorte alles weer opgeruimd en schoon is.
Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we getraind zijn om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kunnen wij medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is. Ook is het ziekenhuis in de buurt zodat we er heel snel kunnen zijn wanneer dit nodig is. In onze praktijk bevalt een groot deel van de vrouwen thuis.
Zorg ervoor dat er een kraampakket in huis is. Neem hiervoor contact op met de verzekering. Indien de verzekering het pakket niet levert, zorg dan zelf voor de benodigdheden. Het is belangrijk dat de spullen in het pakket blijven zitten, zodat alles tijdens de bevalling snel gevonden kan worden. Ook bij een ziekenhuisbevalling is een kraampakket geen overbodige luxe. Heb je materialen uit het pakket over, dan kunnen wij zorgen dat dit bij Stichting Baby Hope terecht komt.
Bij een thuisbevalling staat de verloskundige altijd aan de rechterzijde van de barende. Je kunt hier rekening mee houden door aan die zijde van het bed de matras te beschermen d.m.v. een bedzeil. Zorg voor voldoende ruimte aan deze kant van het bed.
Poliklinisch bevallen
Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, begeleiden wij de bevalling samen met een verpleegkundige. Wij werken samen met de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar – Den Helder. Een poliklinische bevalling hoeft niet van te voren aangemeld te worden. Het voordeel van een poliklinische bevalling is dat je niet meer naar het ziekenhuis hoeft wanneer we je moeten doorverwijzen bij eventuele complicaties. Hiernaast voelen sommige mensen zich veiliger in het ziekenhuis.
Ook wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, komen we altijd eerst bij je thuis kijken. Als de ontsluiting goed vordert en het bijna zo ver is, gaan we samen naar het ziekenhuis. Ga daarom nooit op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis, maar bel ons altijd eerst.
Ongeveer twee uur na de bevalling ga je weer naar huis. Vlak voor je naar huis gaat bel je de kraamzorg, zodat deze thuis voor je klaar staat.
Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, moet je bij sommige verzekeraars een eigen bijdrage (ongeveer €500) betalen. Zorg ervoor dat je hier van tevoren naar informeert.
Tegenwoordig is legitimatie verplicht als men voor onderzoek of behandeling naar het ziekenhuis gaat.
Klinisch bevallen
Bevallen op medische indicatie betekent heel in het algemeen dat er voor jou, op grond van je voorgeschiedenis, ofwel wegens omstandigheden tijdens de huidige zwangerschap, het nodig is om in het ziekenhuis te bevallen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Dit kan betekenen dat ook de zwangerschapscontroles op de polikliniek van het ziekenhuis zullen plaatsvinden.
Met wie krijg ik allemaal te maken?
Het verloskundig team van het ziekenhuis bestaat naast de gynaecologen en klinisch verloskundigen uit: de assistent-gynaecologen, artsen die later huisarts, tropenarts of gynaecoloog willen worden. Ook zijn er co-assistenten werkzaam: geneeskunde studenten, die zich voorbereiden op het artsexamen.
De gynaecoloog is altijd de eindverantwoordelijke van alle zwangeren en bevallingen in het ziekenhuis. Een aantal taken zijn toebedeeld aan de klinisch verloskundigen. Alle barenden worden in principe begeleid door de klinisch verloskundigen of arts-assistenten. Dit betekent dat zij de verantwoording hebben over bevallingen met een verhoogd risico. Zij doen dit onder supervisie van de gynaecoloog.
Wil je eens zien hoe de geboortekamers van het Noordwest Ziekenhuis eruit zien, klik dan hier.
Wie moet ik bellen als er wat is?
Wanneer je eenmaal onder controle van de gynaecoloog bent, moet je met vragen bellen naar het ziekenhuis.
Je kunt de afdeling verloskunde bereiken op telefoonnummer 072 – 548 29 25.
En na de bevalling?
Als je weer naar huis mag na de bevalling, verzorgen wij de nazorg. Het ziekenhuis meldt het ons als je bevallen bent. We bezoeken je dan meestal de dag nadat je thuis gekomen bent. Is er eerder een probleem dan mag je ons altijd bellen.