06 - 133 29 549
Menu
Partners in Verloskunde
Over Tom Kreuning
Logo Partners in Verloskunde

Interessante dingen over Tom

Als kleine jongen droomde Tom er van dierenarts te worden. Helaas bleek hij als de dood voor honden. Gelukkig is hij dol op baby’s!

Na het Hilversums gymnasium begon hij in 1982 aan de universiteit van Amsterdam met de studie geneeskunde. Op vier theoretische jaren volgden drie praktische jaren. Het was in die periode, tijdens het co-schap verloskunde en gynaecologie, dat hij ontdekte dat verloskunde voor hem de perfecte combinatie is tussen werken met je hoofd en met je handen. De periode in het Praktikantenhuis, waar je met verloskundigen in Amsterdam naar thuisbevallingen ging, bracht hem de overtuiging dat hij hier meer mee wilde gaan doen.

Toen Tom in 1990 het artsexamen gehaald had en ternauwernood aan de dienstplicht was ontkomen, was het plan samen met zijn, tijdens de studie ontmoette vrouw, huisarts te worden in een klein dorp. Natuurlijk met verloskunde. Eerst volgden er allerlei baantjes om geld en ervaring op te doen. Verzekeringsarts, campingdokter op camping Bakkum, waarnemen voor diverse huisartsen en lesgeven in de EHBO. Toen hoorde hij dat Bert Varga in zijn verloskundige praktijk iemand zocht. Na het vertrek van dokter van Oosten was hij al een tijdje op zoek. Het idee van twee samenwerkende mannen in de verloskunde sprak hen beide aan. Alhoewel Tom nog enkele pogingen deed om de opleiding tot huisarts te gaan volgen, had hij zijn hart al verpand aan de verloskunde. Na een aantal jaren in loondienst bij Bert te hebben gewerkt, besloten ze in 1994 samen een maatschap te beginnen.

“Na al die jaren vind ik verloskunde nog steeds heel boeiend. Een traditioneel ambacht wat zich steeds aanpast aan de veranderende kennis en ideeën. De natuur zo lang mogelijk zijn gang laten gaan, maar ingrijpen als het nodig is. Per slot is zwangerschap en bevallen geen ziekte, maar een natuurlijk proces. Het bij mensen thuis komen bij zo’n mooi en persoonlijk moment vind ik een voorrecht. Het komt heel dicht bij mijn idee van de dorpsarts, maar dan alleen de periode aan het begin van het leven.”
Vanwege administratieve en verzekeringstechnische redenen heeft Tom in maart 2015 de unieke prestatie geleverd om ook af te studeren als verloskundige. Hij kreeg wel gelukkig wat vrijstellingen!

Buiten de verloskunde heeft hij nog een andere passie, het werken met molens. Ook ambachtelijk en traditioneel. Sinds 1993 is hij gediplomeerd molenaar en sinds 2002 woont hij met zijn vrouw in een molen in Oudorp. Tom is de trotse vader van een zoon, die in Amsterdam woont en werkt als paleo-ecoloog.