06 - 133 29 549
Menu
Partners in Verloskunde
Bevalling
Logo Partners in Verloskunde

Thuis bevallen

Bij een thuisbevalling beval je in je eigen omgeving. Dit geeft de minste stress wat bevorderend werkt op de weeën. Het stresshormoon adrenaline werkt namelijk remmend op de weeënkwaliteit. Ook kun je vaak beter ontspannen in je eigen omgeving. Bovendien hoef je niet met weeën de auto in om naar het ziekenhuis te gaan. Een voordeel van het thuis bevallen is dat jij en je kind niet met ziekenhuisbacteriën in aanraking komen.

Wanneer je belt dat de bevalling begonnen is komen we bij je thuis langs om te beoordelen hoe het gaat. Tijdens de thuisbevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster. Wij geven aan wanneer die gebeld moet worden. Samen met de kraamverzorgster zorgen we ervoor dat na de geboorte alles weer opgeruimd en schoon is.

Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we getraind zijn om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kunnen wij medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is. Ook is het ziekenhuis in de buurt zodat we er heel snel kunnen zijn wanneer dit nodig is. In onze praktijk bevalt een groot deel van de vrouwen thuis.

Zorg ervoor dat er een kraampakket in huis is. Neem hiervoor contact op met de verzekering. Indien de verzekering het pakket niet levert, zorg dan zelf voor de benodigdheden. Het is belangrijk dat de spullen in het pakket blijven zitten, zodat alles tijdens de bevalling snel gevonden kan worden. Ook bij een ziekenhuisbevalling is een kraampakket geen overbodige luxe. Heb je materialen uit het pakket over, dan kunnen wij zorgen dat dit bij Stichting Baby Hope terecht komt.

Bij een thuisbevalling staat de verloskundige altijd aan de rechterzijde van de barende. Je kunt hier rekening mee houden door aan die zijde van het bed de matras te beschermen d.m.v. een bedzeil. Zorg voor voldoende ruimte aan deze kant van het bed.